97% rodičov ohrozuje počas prechádzky zdravie svojich detí! Na toto si dávajte pozor a zdieľajte to ďalej

Teplo a slnko dokáže spôsobiť problémy nielen dospelým a starým ľuďom, ale aj malým bábätkám. Už niekoľkokrát bolo preukázané, že prehriatie dieťatka môže vyvolať SIDS (syndróm náhleho úmrtia dojčiat).

To je dôvod, prečo sa rodičia snažia dieťa počas prechádzky vonku chrániť pred slnečnými lúčmi jemnou dekou alebo tenkou gázovou látkou.

 

V skutočnosti je to ale tá najhoršia vec, akú môže rodič urobiť: týmto spôsobom neznižujete, ale zvyšujete riziko prehriatia vášho potomka. Faktom je, že takýmto „baldachýnom“ nad kočiarom len zvyšujete pocitovú teplotu dieťaťa, čím sa tam vytvorí nebezpečný skleníkový efekt.

K týmto záverom prišli výskumníci zo Švédska, ktorý sa zaoberali komplexným štúdiom daného problému.

Známy pediater zo Štokholmu a autor štúdie Svante Norgen to odôvodnil následovne:

„V detskom kočiari je horúco, ako ho prekryjete látkou. Tento účinok sa podobá tomu z termosky. Vzduch v obmedzenom priestore cirkuluje len s veľmi sporadicky, ak vôbec a dieťatku sa pod takýmto „krytom“ dýcha s ťažkosťami, no nevedia vám to povedať.“

Aby svoju hypotézu vedeli preukázať aj v praxi, Norgen spolu so svojimi kolegami vykonali skvelý pokus. Prázdny kočík na účely experimentu nechali na ulici pod lúčmi slnka v čase od 11:30 do 13:00.

Vnútro kočiara bolo prekryté dekou a teplota, ktorú v ňom namerali sa pohybovala na 34 stupňoch Celzia. Na druhej strane, v „odkrytom“ kočiari bolo len priemerných 22 stupňov Celzia.

Tento rozdiel teplôt môže stáť vaše dieťa život! Prečo sa to teda vlastne deje? Pediatri tvrdia, že telo dieťaťa ešte nie je schopné si samo regulovať teplotu tak, ako to je u dospelých.

Preto je dôležité, aby bolo vaše dieťa počas toho najväčšieho slnka v tieni. Zabrániť prehriatiu kočiara dokážete tak, že ho nebudete zbytočne vystieľať a zakrývať zbytočnými prikrývkami.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt babe pram lifestyle

V prípade, že si nie ste istí, či je vášmu dieťatku horúco alebo nie, dotknite sa jeho bruška. Ak je horúce, okamžite konajte!

Ako udržať dieťa v bezpečí aj počas abnormálneho tepla:

  1. V noci používajte len ľahkú deku.
  2. Deti strácajú teplo cez temeno hlavy. Uistite sa, že počas spánku nie je hlava pokrytá posteľnou bielizňou.
  3. Dieťatko rýchlo opláchnite studenou vodou ešte pred odchodom do postele.
  4. Do detskej izby vložte vedierko s ľadom. Počas noci bude miestnosť ochladzovať.
  5. Misku so studenou vodou položte pred ventilátor. To pomôže znížiť teplotu v miestnosti.
  6. Ak je vonku teplo, prestaňte dieťa zbytočne zahaľovať!

Aké tipy a triky poznáte vy proti letnému prehriatiu vášho dieťatka? Podeľte sa s nami o ne aj v komentároch na Facebooku!

 

zdroj:bbc.com

Back To Top