11 druhov odpadku z domácnosti, ktoré robia v záhrade zázrak. Určite ich už nikdy nevyhadzujte

Zdravá pôda, tak ako aj ľudské telo, potrebuje organické a minerálné látky vo vyváženom pomere. Napríklad železo je potrebné na vytvorenie chlorofilu ak je pôda chudobná na železo, rastlina začne žltnúť.

Pôda je živý organizmus ktorá sa skladá z organických a anorganických živín. Najdôležitejšia biomasa našej zeme, je to dynamický proces ktorý udržiava život na zemi. Z nasledujúcimi látkami môžeš vylepšiť jej kvalitu.

  1. Káva

Usadenina z kávy obsahuje vysoké množstvo dusíka, ktorý je potrebný na rýchlejší rast rastlín, či je to paradjka alebo tráva, pomáha rovnako. Obsahuje aj draslík a fosfor čo znamená že je vhodná na hnojenie, priťahuje živočíchy prospešné pre rastlinu ako napr. dažďovky.

  1. Čaj

Aktívny, prevzdušnený čaj je oxigénová kultúra, ktorá obsahuje millióny mikroorganizmov ktoré zabezpečia zdravie a úrodnosť pôdy. Odkladaj si čajové filtre a po uschnutí povyberaj z nich suchú čajovú zmes.

  1. Banánové šupky

Veľmi dobre sa dá využiť na zvýšenie kvality pôdy v záhrade. Vyznačuje sa ako dobré hnojivo pretože vo vysokom množstve obsahuje draslík, fosfor a vápník. Nakrájaj šupku na mlé kúsky, týto sa zrýchlý proces rozkladu a napomáha to uvoľneniu minerálných látok a vitamínov.

  1. Moč

Aj keď to neznie veľmi dobre ale ľudský moč obsahuje draslík, ktorý napomáha rastu rastlín. Neznamená to že sa môžete odteraz vymočiť na vaše rastliny, bude lepšie ak moč nazbierate a zriedite desaťnásobným množstvom vody a tak polejete korene rastlín.

  1. Humanure

Sú to ľudské výkaly nazbierané v kompostovacích toaletách. Znie to nechutne ale takýto kompost môže obsahovať aj piliny, papier, lístie a rastlinný odpad. Ak ťa zaujala táto metóda nájdeš ju v záhradkárských príručkách.

  1. Voda po varených vajciach

Stačí urobiť toľko že vodu po uvarení vajíčok necháte vychladnúť a použiť na zalievanie. Zo škrupiny sa uvoľňuje vápník a ten je veľmi užitočný pre rastliny.

  1. Škrupiny z vajec

Škrupiny tiež môžeme použiť lebo aj tak by skončili v koši. Odporúča sa škrupiny vysušiť, dôkladne rozmrviť, posypať ňou zeminu okolo rastliny a pôdu poprevacať. Slimáky udží ďaleko od rastlín a v komposte zmierni kyslosť pôdy.

  1. Ustricové ulity

Ak patríš medzi šťastlivcov ktorí žijú pri mori tak si kľudne nazbieraj ulity pri mori. Rozdrv ich na čo najmenšie kúsky a použi v záhrade. Majú vysoký obsah vápníka ktorý pomáha vyrovnať pH pôdy.

  1. Aspirín

Výskumy preukázali, že zasadené semiačka do pôdy, ktoré boli postriekané vodou s aspirínom vyklíčili na 100% . Jednoducho pridaj 1,5 aspirínu do 7 litrov vody, tuto vodu nalej do nádoby na striekanie a postriekaj ňou pôdu každé 3 týždne. Zosilňuje imunitný systém rastlín.

  1. Rybie kosti

Zriedkavá metóda ale užitočná. Ak ti ostanú po jedle rybie kosti nechaj ich usušiť, treba ich pomlieť a zmiešať so zeminou. Takto zvýšíš obsah vápníka v pôde.

  1. Popol

Ak máš čo spáliť v záhrade a máš aj popol, tak teno popol použi v záhrade. Neodporočúča sa dávať popol do kompostu. Použiť ho môžeš rovno v záhrade priamo na kvetiny, má vysoké pH, obsahuje vápník a draslík. Ruže, orgovány a hortenzie obľubujú toto hnojivo.

Back To Top