Tajné triky pestovania, málokto ich pozná ale majú cenu zlata! Záhradkári ich používajú dlhé roky

Mnohí snívajú o krásnej zeleninovej záhrade. Aby sa stali skutočnosťou nemusíš nič iné robiť len sa chytiť do práce a vytrvalo sadiť a pestovať. V nasledujúcich riadkoch ti prezradíme niekoľko užitočných trikov s ktorými budeš mať krásnu a zdravú záhradu.

  1. Kyselina bóritá
  • najlepšie hnojivo na paradajky, uhorky, tekvicu a baklažán. Podporuje kvitnutie, chráni pred hubami a horúcim počasím. V ½ l  horúcej vode rozmiešame 2 g kyseliny bóritej, túto zmes rozriedime s 10l vlažnej vody a takto zalievame.
  1. Hroznovy cukor a vitamin B
  • táto zmes je vhodná na polievanie vonkajších aj izbových rastlín. Do 5 litrov vody pridáme 5 ml hroznového cukru a 5 ml viamínu B1. S touto zmesou polievajme počas dvoch týždňov 5 až 6 krát, kým nespotrebujeme.
  1. Hnedé pracie mydlo
  • Na 100 l vody potrebujete 100 g mydla, privaviť si môžete aj menej ale pomery dodržujte. Použite na kvety a na zelené rastliny, môžete ňou aj umyť stromy a kríky. Na jeseň umyte s touto vodou črepníky a predídete tak rôzným chorobám rastlín.
  1. Horčicový prášok
  • Zmiešaný s vodou použijeme na umývanie skleníka, sklených nádob na sadenie, váz a nádoby na sadenice. Ak horčicovým práškom posypeme miesta kde je veľa slimákov veľmi ľahko sa ich zbavíme.
  1. Sóda bikarbóna
  • Odporúča sa proti plesniam a hubovým ochoreniam. 1 Pl sóda bikarbóny rozpustíme v 4 l vody, pridajme pol lyžice čistiaceho prostriedku na riad  a dobre premiešajme. Jeden týždeň polievajme s týmto roztokom. Na polievanie hrozna si namiešame 10 l vody a 75 g sódy bikarbóny.
  1. Jód

– Jahody pred kvitnutím polievajme s týmto roztokom. Podporuje rast plodov a chráni pred škodcami. 10 l vody a 5-10 kvapiek jódu.

Back To Top