3 spôsoby na nakladanie uhoriek, od tety zo Záhoria. Uhorky budú chrumkavé, chutné a robím ho podĽa tohto receptu

Každá šikovná gazdinka už má svoje zauživané recepty na zakladanie uhoriek. Pre tých ostatných tu máme tri recepty, spoznajte ich. Vyber si aj ty jeden z nasledujúcich troch jednoduchých a úžasných variácií.

  1. Uhorky vo vlastnej šťave
  • zopár celých uhoriek
  • 1kg strúhaných uhoriek
  • 2 PL soli
  • kôpor
  • cesnak
  • chrenové listy

Postup:

Na dno veľkého zaváraninového pohára dáme chrenové listy, kôpor a za hrsť nastrúhaných uhoriek. Na to položme zopár umytých, celých uhoriek a nasleduje znova vrstva strúhaných uhoriek. Vložíme cesnak a pokračujeme vo vrstvení kým sa fľaša nenaplní.

Nakoniec posypeme soľou a zalejeme uhorkovou šťavou ktorá nám zostala po strúhaných uhorkách. Zakryjeme chrenovým listom. Môžeme to urobiť aj tak, že v miske si všetko pomiešame, aj celé uhorky a tak naplníme do fľaše. Ak nemáme chrenový list, môžeme ho nahradiť horčicovými semiačkami aby sme predišli plesniveniu. Fľašu uzavrieme vrchnákom a môžeme odložiť, takto nám vydrží aj 1-2 roky a ostane chrumkavá.

  1. Uhorkový šalát na zimu

Prisady:

  • 5kg uhoriek
  • 1kg cibule
  • 300g čerstvého kôpru
  • 100ml 9%-ného octu
  • celé čierne korenie
  • 2 PL soli

Postup:

Uhorky dôkladne umyjeme a necháme ich stáť v čistej vode ešte hodinu. Nakrájame na kolieska. Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska. Uhorky aj cibuľu vložíme do väčšej nádoby, osolíme a necháme pol hodinu stáť. Kôpor si nakrájame na drobno a pridáme k uhorkám. Dôkladne premiešame a dáme na mierny oheň variť. Občas premiešame. Keď nám uhorky trošku zmenili farbu, odstavíme a napĺňame do fliaš. Fľaše napĺňajte až po vrch aby uhorky boli zakryté šťavou. Fľaše uzatvoríme a prevrátime ich dolu hlavou a zakryjeme teplou dekou. Z tejto dávky budeme mať 6 kusov 1 litrových fľiaš.

  1. Chutné uhorky v sáčku
  • 1kg uhoriek (umyté a utreté do sucha)
  • 5-7 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžičiek soli
  • kôpor

Príprava:

Konce uhoriek narežeme, a po dĺžke ich napichajme vidličkou alebo špáradlom. Cesnak si očistíme a pretlačíme. Uhorky vložíme do sáčku, je lepšie ak dáte dva sáčky, jeden do druhého tak bude pevnejší.

Pridáme kôpor, cesnak a soľ. Zaviažeme sáčok a trasieme aspoň 5 minút, potom prilejeme 300ml vody do sáčku. Znovu zaviažeme sáčok a vložíme do chladničky na 2-3 hodiny a máme hotové.

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.


Prečítajte si aj

error: