3 spôsoby na nakladanie uhoriek, od tety zo Záhoria. Uhorky budú chrumkavé, chutné a robím ho podĽa tohto receptu

Každá šikovná gazdinka už má svoje zauživané recepty na zakladanie uhoriek. Pre tých ostatných tu máme tri recepty, spoznajte ich. Vyber si aj ty jeden z nasledujúcich troch jednoduchých a úžasných variácií.

  1. Uhorky vo vlastnej šťave
  • zopár celých uhoriek
  • 1kg strúhaných uhoriek
  • 2 PL soli
  • kôpor
  • cesnak
  • chrenové listy

Postup:

Na dno veľkého zaváraninového pohára dáme chrenové listy, kôpor a za hrsť nastrúhaných uhoriek. Na to položme zopár umytých, celých uhoriek a nasleduje znova vrstva strúhaných uhoriek. Vložíme cesnak a pokračujeme vo vrstvení kým sa fľaša nenaplní.

Nakoniec posypeme soľou a zalejeme uhorkovou šťavou ktorá nám zostala po strúhaných uhorkách. Zakryjeme chrenovým listom. Môžeme to urobiť aj tak, že v miske si všetko pomiešame, aj celé uhorky a tak naplníme do fľaše. Ak nemáme chrenový list, môžeme ho nahradiť horčicovými semiačkami aby sme predišli plesniveniu. Fľašu uzavrieme vrchnákom a môžeme odložiť, takto nám vydrží aj 1-2 roky a ostane chrumkavá.

  1. Uhorkový šalát na zimu

Prisady:

  • 5kg uhoriek
  • 1kg cibule
  • 300g čerstvého kôpru
  • 100ml 9%-ného octu
  • celé čierne korenie
  • 2 PL soli

Postup:

Uhorky dôkladne umyjeme a necháme ich stáť v čistej vode ešte hodinu. Nakrájame na kolieska. Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska. Uhorky aj cibuľu vložíme do väčšej nádoby, osolíme a necháme pol hodinu stáť. Kôpor si nakrájame na drobno a pridáme k uhorkám. Dôkladne premiešame a dáme na mierny oheň variť. Občas premiešame. Keď nám uhorky trošku zmenili farbu, odstavíme a napĺňame do fliaš. Fľaše napĺňajte až po vrch aby uhorky boli zakryté šťavou. Fľaše uzatvoríme a prevrátime ich dolu hlavou a zakryjeme teplou dekou. Z tejto dávky budeme mať 6 kusov 1 litrových fľiaš.

  1. Chutné uhorky v sáčku
  • 1kg uhoriek (umyté a utreté do sucha)
  • 5-7 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžičiek soli
  • kôpor

Príprava:

Konce uhoriek narežeme, a po dĺžke ich napichajme vidličkou alebo špáradlom. Cesnak si očistíme a pretlačíme. Uhorky vložíme do sáčku, je lepšie ak dáte dva sáčky, jeden do druhého tak bude pevnejší.

Pridáme kôpor, cesnak a soľ. Zaviažeme sáčok a trasieme aspoň 5 minút, potom prilejeme 300ml vody do sáčku. Znovu zaviažeme sáčok a vložíme do chladničky na 2-3 hodiny a máme hotové.

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.


[instagram-feed followtext="PRIDAJTE SA NA NÁŠ INSTAGRAM"]