10 rastlín ktoré nie sú len krásné ale aj užitočné, odpudzujú totiž komáre

Nemôžeme sa dočkať teplých, letných večerov, keď si môžeme v ľahučkom oblečení a bosí oddýchnúť v záhrade alebo na terase. Príjemnejší oddych si nevie človek ani predstaviť.

Tieto príjemné chvíle nám ale môže znepríjemniťjeden malý nepríjemný hmyz svojím bzučaním a štípaním. To je jednoznačné že sa musíme proti chrániť, ale namiesto toho aby si sa nastriekal nejakými chemikáliami bude stačiť ak si okolo seba nasadíš tie správné rastliny, ktoré odpudzujú tento nepríjemný hmyz.

Okrem toho že nás zbavia krvilačných komárov, nám ozdobia záhradku či balkón a niektoré môžeme využiť aj v kuchyni. Sadiť ich môžeš voľne do záhrady, do črepníkov alebo na balkó do bedničiek.

Aksamietnica

Má silne prenikavú niekedy až nepríjemnú vôňu, patrí medzi astrovité rastliny. Má oranžovo žlté kvety. Hmyz odpudzuje práve s jej prenikavou vôňou.

Medovka lekárská

Je to nenáročná a príjemné voňajúca rastlinka. Jej listy obsahujú citrát, kyselinu kávovú a živicu ktorá odpudzuje komáre. Listy sú vhodné na konzumánciu do smoothie, chladených nápojov a pod. V sušenom stave je výborný na čaj ktorý ukľudňuje.

Rozmarín

Voňavá bylinka ktorú na naše šťastie neznášajú komáre, blchy ale ani mole. Veľmi dobré využitie má aj v kuchyni. Image result for rozmarin

Šalvia

Táto užitočná rastlina má horkastú vôňu, môžeme ju použiť ako príchuť alebo ako liečivú bylinku. Je výborná na čaj v sušenej forme. Mravce a komáre sa držia od nej ďaleko.

Levanduľa

Estetická liečivá bylinka ktorá už aj pohľadom na ňu ukludňuje. Jej arómu nemá rád žiadny hmyz. Po vysušení je vhodná na prípravu ukľudňujúcého čaju a v domácnosti na odpudenie hmyzu hlavne molí.

Kocúrník obyčajný

Silná a odolná rastlina ktorá ľako rastie. Podobá sa mäte len je menej aromatická. Obsahuje silicu, karvakrol a tymol. Hmz sa drží ďalej od nej.

Citrónová tráva (Cimbopogon)

Je to pekná rastlina ktorá je bohatá na  aromatické oleje, najúčinnejšia keď sa natrie na pokožku ako repelent.

Agerát

Milučká rastlina, má modré alebo fialové kvietky. Dobre znáša teplo a nieje náročná. Neodpudzuje len komáre aj ploštice.

Plektrant

Táto rastlina sa cíti dobre aj na slnku aj v polotieni, nieje náročná na pestovanie. Má tipické sfarbenie listov, po krajoch sú biele. Vylučuje gáfor a toto hmyz neznáša.

Vratič obyčajný

Známa aj ako Kopretina, patrí do čeľade astrovitých rastlín.Obsahuje také vonné oleje ktoré nemá rád žiadny hmyz. Záhradníci ju používajú proti mravcom a to nie len v záhonoch ale aj v skladoch.

Back To Top