Recept od mojej starej mamy na Zalaiskú kysnutú štrúdľú máte hneď hotový. Celá rodina ho zbožnuje

Mne by sa určite tak nevydarila ako starej mame, najme na tak tenko vyváľkať cesto bez toho aby sa roztrhlo. Druhá varianta je krúpová s lekvárom, aj tá bude, kysnutá štrúdľa. je večne oblľúbená. Viacerí ste pýtali recept, tak sa s vami teraz oň podelím:

1. 1,5 kg múky stačí do veľkého pekáča (na fotke vidno rozmer) približne 12 závitkov, 4 vajíčka, 2 lyžice tuhej masti,

2. 7,5 dkg droždia nechala napučať vo vlažnej vode s 1 lyžicou cukru. Vymiesila na hladké cesto so slanou vodou ( len toľko soli aby nebolo neslané ani slané) Potom ako cesto vymiesila, oddýchla si (myslím cesto nie starká, ona vládze!) Cesto rozdelila na 4 rovnaké bochníky a na hrubo natrela masťou, aby nevyschlo (nie rozpusteným!)

3. Dovtedy kysne takto (30-60min) kým nebude cesto pružné. Dávajme pozor na teplotu, aby nám cesto neprechladlo lebo by sa trhalo a nenaťahovalo by sa. Roztiahla cesto na obruse tak tenko ako sa len dalo ( takmer ako blana) a posypala makom a cukrom, bohato poliala roztopenou masťou a na koniec môže ísť smotana (1,5litrov smotany zmiešaná s cukrom a vyšľahanými vajíčkami)

3 Na koniec pomocou obrusu zrolovala (netreba hodiť ako klasickú štrúdľu lebo ešte bude kysnúť) a nakrájala na rovnaké kusy. Pred pečením potrela so zvyšnou smotanou a na 180 stupňov 30-40 min piekla do zlatohneda ( ako vidno na ďalších fotkách)

Dobrú chuť 🙂

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back To Top